Musik

Sarkofagvisor

Inom Folkdanslaget Rillen har vi fyra spelgrupper. Många spelmän och spelkvinnor är också dansare. Spelgrupperna kan bokas separat eller tillsammans med dansare. Vi spelar till dans och som underhållning. Åt dansarna spelar vi främst vid uppvisningar, avslutningar och fester, men även vissa träningskvällar. Vi hjälps alla åt att spela på julgransplundringar och till midsommar. Då blir det alla de gamla traditionella danslekarna. Lekledare brukar vi också fixa.

Rillens spelmän
Tid för övning? Kontaktperson: Mona Hall, Nedre Vägen 55, 806 49 Gävle, Tel 026 - 16 76 96, e-post.
Rillens spelmän är en folkmusikgrupp på sex personer med fioler, nyckelharpa, gitarr, cittra och bas. Vi spelar folkmusik främst från Gästrikland men även från angränsande landskap som Dalarna, Hälsingland och Uppland. Karaktären på vår musik är dansmusik, och då blir det gammeldans ofta med inslag av gillesdanser. Vi spelar även vanliga "konsertprogram" då vi också berättar om våra låtar och om gamla spelmän. Sjunger gör vi en hel del eftersom det finns text till många låtar och polsketrallar går det ju bra att dansa till.
1996 spelade vi in en CD-skiva som det finns några ex kvar av till försäljning.
Medlemmar:

Inger Friström - (Fiol) Åke Friström (Gitarr) - Mona Hall (Citra, Trumma & Triangel) - Kurt Hall (Fiol) - Elisabeth Hägglund (Fiol) - Torsten Hammarström (Gitarr).

Gammeldragarna
Tid för övning: Söndagar kl 17.00-19.00 Kontaktpersoner: Hans Hållen, Tel 026 - 18 42 39, e-post, Håkan Björklind, Tel 026 - 12 02 10, e-post.
Gammeldragarna är en nyare grupp med fyra dragspel, en fiol och en kompgrupp. Här består repertoaren främst av den traditionella dragspelsmusiken, ibland med sång, men även en hel del vanlig folkmusik. Även denna grupp spelar som underhållning och till dans.
Medlemmar:

Håkan Björklind (Dragspel), Hans Hållén (Dragspel), Lena Lundqvist (Dragspel), Kurt Hall (Fiol), Torsten Hammarström (Gitarr), Åke Friström (Trummor).

Spelsugna
Tid för övning? Måndagar kl 18.30-20.30 Kontaktperson Hans Berg, tel 026- 12 12 36, e-post.
Spelsugna är en ganska ny spelgrupp på 8-10 personer under uppbyggnad. Alla instrument är välkomna, men idag är vi några fioler och en gitarr. Vi spelar främst folkmusik. Detta är ingen kurs, men du får gärna vara ovan eller rostig i ditt spel. Du kan få hjälp och tips av Lena.

Ukulele/cittra
Kontaktperson Annalena Sundberg e-post annalena.sundberg@teila.com, tel 026-16 30 75. (För övningstider, se KALENDERN)

Vi spelar ukulele ur boken "Hur kul som helst!" och cittra går utmärkt till. Vi hjälps åt med nya sånger och du är välkommen att hoppa in i gänget.

Att köpa en ukulele kostar från ca 300 kr, men går även att låna på Gävle Stadsbibliotek. Cittra går att hitta på loppis för ca 500 kr - lätt att spela på, men mycket att stämma.

Diskografi
med anknytning till Rillen.

Uppdaterad: Tis 24 Februari, 2015 2:14