Dans

Börja dansa

Tanken bakom vår dansverksamhet är att det skall finnas någonting för alla både vad gäller repertoar och svårighetsgrad.

Har man inte provat på gammeldans och folkdans men gärna skulle vilja det så ordnar vi nybörjarkurser. Dessa börjar med gammeldans på hösten för att sedan bygga vidare med gillesdanser och enklare folkdanser under våren.

Boka oss gärna för uppvisningar, julgransplundring, spelningar. Kontaktperson Ulf Agstam, tel 026 - 51 88 60, e-post ulf.agstam@telia.com

För information om övningsdagar och tider för våra olika grupper - se KALENDERN.

Folkdanslaget

Kontaktperson Benno Eriksson, tel 026 - 19 75 36, e-post benno.eriksson@telia.com

Folkdanslaget Rillen är en förening med stor variation i sin verksamhet. Vad gäller repertoaren så lägger vi stor vikt vid att hålla liv i våra lokala pardanser, som har upptecknats av Benno Eriksson. Vi dansar även klassiska folkdanser ur "Gröna boken". Genom kontakter med utländska lag, främst Norge, Finland, Tyskland och Frankrike har vi lärt många av deras danser. Även andra danser som polskor, gillesdanser och medeltida danser är sådant vi sysslar med.

I vår utåtriktade verksamhet har vi traditionella uppvisningar till exempel vid midsommar. Vi har även program där vi dansar med publiken, detta är mycket uppskattat av speciellt utländska besökare. Ibland gör vi större mer genomarbetade föreställningar på teman. Vi har bland annat gjort Dansbanan, Dansen i hamn och I takt med tiden och nu senast Sarkofagen.

Gillesdans

Kontaktpersoner Bengt och Annalena Sundberg, tel 026 - 16 30 75, e-post annalena.sundberg@telia.com

Gillesdans är motion för kropp och knopp. Dansformen förutsätter grundkunskaper i gammeldans. Vi blandar traditionell musik med modernare toner. Dansglädje är vårt ledord, och vi vill att alla ska få dansa så mycket som möjligt. Därför försöker vi turas om och dansa kavaljer när det så behövs.

Gammeldans – nybörjarkurs för vuxna

Kontaktperson Marita Hållén, tel 026 - 18 42 39, e-post marita861@spray.se

Vi lär ut vals, schottis, polka, snoa, hambo och mazurka. Lugnt och metodiskt går vi igenom steg och rörelser tillsammans så att alla hänger med. Även du som dansat tidigare och vill fräscha upp dina kunskaper har glädje av kursen.

Litet folkdanslexikon:

Gammeldans - ex hambo, shottis, vals, polka och snoa
Folkdans - Koreograferad svensk dans i folkdanslagens tradition
Folklig dans - Lokala varianter av traditionella pardanser till svensk folkmusik
Gillesdanser - Komponerade gammeldansvarianter, pardanser

Uppdaterad: Tis 24 Februari, 2015 2:03

I Kalendern hittar du datum för våra träningstillfällen och danskvällar. Under Kontakt hittar du aktuella årsavgifter.